SARMICE U BLITVI

Nešto što volimo svi u kući i baš se raduju kad ih spremim. Varijacija je puno - od motanja u listove raštike, vinove loze, mladog kupusa, kiselog kupusa...

Sarma je ipak No1, bar za mene :)))


Sastojci:

1 kg listova blitve
1 kg mljevenog mesa (najbolja je kombinacija pola junećeg, pola telećeg)
1 veća glavica crvenog luka
1 kašika vruće vode
5 režnjeva bijelog luka
2 mrkve
vegeta
biber
origano
sitno sjeckan svježi peršun
200 gr integralne riže
2 kašike sos paradajza
1 kašika integralnog ječmenog brašna
voda

Listove blitve dobro oprati, očistiti deblje dijelove (kao na listovima kupusa), popariti ih vrelom vodom cca 1 minut i staviti u cjediljku da se ocijede.

U mljeveno meso dodati sitno isjeckan crveni  i bijeli luk, sitno sjeckanu jednu mrkvu, peršun, opranu integralnu rižu, dodati vegetu, biber i origano, kašiku vruće vode, pa sve rukom fino sjediniti da masa bude kompaktna.

Listove blitve puniti pripremljenom smjesom i motati sarmice.

Šerpu po dnu obložiti sa nekoliko listova blitve, pa preko njih redati formirane sarmice u krug. Ako vam ne mogu stati u jedan red, slobodno redajte i drugi red od sredine.


Preostalu mrkvu isjeći na kolutove i posuti po pripremljenim sarmicama.

Sve zaliti vrelom vodom, da pređe dva prsta preko sarme. Jedan duboki tanjir okrenuti naopako i staviti preko sarme, kako se ne bi odmotale prilikom kuhanja.


Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta. Po potrebi dolijte vode, ne smiju biti suhe.

Nakon 45 minuta kuhanja, u manjoj zdjelici imješati sos paradajz, kašiku integralnog ječmenog brašna uz dodatak vode (gustoća smjese kao za palačinke) i sipajte preko sarmica (radi se o hladnoj zapršci). Naravno uklonite tanjir kojim su bile poklopljene.

Ukoliko volite gušći sos, dodajte više brašna, po našem ukusu ovo je sasvim dovoljno.

Kad ste dodali hladnu zapršku kuhajte još 15-tak minuta i vaša fina sarmica u blitvi je gotova.


Poslužiti uz obaveznu kašiku milerama ili kisele pavlake i domar domaći hljeb.

Prijatno vam želim :)

Primjedbe

Popularni postovi