INTEGRALNI KOLAČ OD ROGAČA SA JABUKAMA I SUHIM GROŽĐEM

Uvijek savršena i prejednostavna kombinacija rogača i kiselkastih jabuka, pa još suho grožđe - fantastično.

Radila sam ga sa integralnim ječmenim i heljdinim brašnom i izuzetno je sočan i ukusan. Recept je odličan i za dijabetičare, samo šećer zamijenite fruktozom ili stevijom i imate odličan kolač. Umjesto suhog grožđa možete koristiti brusnice, ali njih ne trebate prethodno potapati.

Po želji možete pripremiti kakao preliv i preliti kolač odozgo :)


Mjera je šolja od 150 ml!
Kolač sam pekla u kalupu za tortu prečnika 24 cm.

Sastojci:

4 jaja
6 kašika smeđeg šećera (ako koristite fruktozu ili steviju, količinu prilagodite shodno tome)
100 gr suhog grožđa
100 gr mljevenog rogača
1/2 šolje ulja sjemenki grožđa ili suncokretovog ulja
1 šolja jogurta
1 šolja integralnog ječmenog brašna
1/2 šolje heljdinog brašna
1 prašak za pecivo
3 nakisele jabuke

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka i bjelanjke uz dodatak prstohvata soli izmiksajte u čvrst snijeg.

Suho grožđe potopite u vodu da nabubri.

Kalup za tortu blago premažite uljem, uključujući i stranice, pa pobrašnite i ostavite u frižider (tako ćete spriječiti da se kolač zalijepi za kalup).

Jaja umutite sa šećerom da budu pjenasta, zatim dodati šolju jogurta i 1/2 šolje ulja. Dodati i suhe sastojke - integralno ječmeno brašno i heljdino brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. Na kraju umiješajte i mljeveni rogač.

Nakisele jabuke oguliti, izrendati i pomiješati sa ocijeđenim suhim grožđem, pa špatulom umiješati u pripremljenu smjesu. Na kraju  umiješati i snijeg od bjelanjaka. Miješati lagano odozdo prema gore, kako ne bi smjesa splasnula. Istresti u pripremljeni kalup i peći na 180 stepeni oko 40-45 minuta. Na pola vremena pečenja smanjite temperaturu i nastavite peći.

Ispečen kolač malo prohladite u kalupu, a zatim otvorite kalup i premjestite ga na rešetku da se potpuno ohladi.

Kako sam i navela, po želji možete pripremiti kakao preliv i preliti, u tom slučaju, topao kolač ili ga jednostavno pospite šećerom u prahu.

Uživajte bez grižnje savjesti :) I slatko može biti zdravo :)


Sjecite na kriške i servirajte :)

Primjedbe

Popularni postovi