JUNEĆE ŠNICLE SA DINSTANIM TIKVICAMA I HELJDINOM PALENTOM

Uz ove odlične, mekane i ukusne juneće šnicle možete poslužiti bilo koji prilog. Prvi put sam radila u ovoj kombinaciji sa dinstanim tikvicama i heljdinom palentom i šta da kažem - savršeno je!

Zdrav ručak :)


Sastojci:

4 veće juneće šnicle
1 glavica crvenog luka
3-4 režnja bijelog luka
1 mrkva
2 lovorova lista
1 kašika paradajz pirea
1 dcl bijelog vina
1 kašičica senfa
1 kašika soja sosa
vegeta
biber
sitno sjeckan svježi peršun
1-2 kašike integralnog brašna

Za dinstane tikvice:

3 tikvice srednje veličine
so
1 kašika  ulja
2 kašike pavlake
malo muškatnog oraščića
biber
svježe sjeckani peršun

Palenta od heljde je napravljena po receptu sa pakovanja. Količinu prilagodite svojim potrebama.

Juneće šnicle dobro istući, rastanjiti (ne previše), posoliti ih, pobiberiti i jednom stranom uvaljati u integralno brašno.
Crveni i bijeli luk isjeckati na sitno, mrkvu isjeći na kolutiće.

U šerpu staviti malo ulja i prepržiti šnicle sa obje strane da lijepo porumene. Prvo pržiti stranu koja je pobrašnjena. Zatim ih izvaditi i ostaviti sa strane. Na isto ulje staviti sitno sjeckani crveni luk i prodinstati ga. Šnicle vratiti nazad, pa dodati mrkvu, senf, soja sos, paradajz pire, lovorov list i preliti bijelim vinom. Ako vam se ne žuri, šnicle kuhati na srednje jakoj vatri oko sat do sat i po vremena uz povremeno dolijevanje vode ako je potrebno. Dobit ćete fin gušći sos, odličnog okusa. Na kraju dodajte sve začine i prokrčkajte par minuta.

Ukoliko vam se žuri, kao meni danas, pripremite u express loncu. Od trenutka kad lonac prošišti dovoljno je 20-25 minuta da šnicle budu gotove. Premekane su i doslovno se raspadaju.

Tikvice operite i isjecite ih na tanke trake. U posudu staviti ulje i tikvice, posoliti i dinstati ih na laganijoj temperaturi. Kad ispari voda koju su pustile dodati pavlaku, svježe sjeckani peršun, malo muškatnog oraščića i biber, dobro promiješati i prilog je gotov.





Umjesto heljdine palente možete poslužiti i kuhani ili pečeni krompir, tjesteninu, rižu..

Dobar tek želim :)








Primjedbe

Popularni postovi