SPIRALNA MRAMORNA ROLADA

Može se činiti komplikovana za napraviti, ali ako slijedite recept, ispast će vam baš kako treba...

Dekorativna i ukusna rolada, na stolu je uvijek svi primjete :)



Za tijesto:

600 gr brašna
75 gr šećera
1 kašičica brašna
1 suhi kvasac
2 žumanjka
350 ml mlijeka
50 gr putera

Za nadjev:

100 gr čokolade
3 kašike Nutelle

Za premaz:

Eurocrem, Nutella ili neka marmelada po vašoj želji

U posudu prosijati brašno, pa dodati so, suhi kvasac i puter narezan na listiće. Žumanjke i šećer izmiješati pa dodati u pripremljenu smjesu sa brašnom. Umijesiti mekanije tijesto, ali neljepljivo. Prekriti čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se udvostruči.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, premijesiti i oklagijom razvaljati u oblik pravougaonika.

Na pari otopiti čokoladu, dodati Nutellu i sve dobro izmiješati. Premazati razvučeno tijesto, a  zatim preklopiti desnu stranu tijesta do polovine, a preko nje preklopiti i lijevu stranu tako da nadjev ostane u sredini.

Nastaviti preklapanje, saviti donju stranu do polovine, a nakon toga i gornju stranu tako da se dobije mali pravougaonik.

Okrenuti tijesto tako da spojeni dio leži na radnoj povini, a zatim valjkom tijesto istanjiti na debljinu cca 1 cm. Sjekačem za tijesto izrezati na trakice širine do 1,5 cm.


Uzimati jednu po jednu trakicu i okretati krajeve u suprotnom smjeru, tako da se oblikuju spiralice. Dobivene spiralice slagati u veliki pleh obložen papirom za pečenje. Staviti ih na toplo mjesto da se još malo dignu dok se rerna zagrije.


Rernu zagrijati na 180 stepeni. Kad je zagrijana staviti spiralice da se peku toliko dugo da površina blago porumeni, to je cca oko 20-tak minuta.



Pečene ostaviti u plehu oko 10-tak minuta da se  hlade, a zatim ih okrenuti na drugu stranu, tako da na papiru na kom su se pekle spiralice bude gornji dio, a gore dno pečenih spirala.

Premazati taj donji dio tijesta koji je sada na vrhu, Nutellom, Eurocremom ili marmeladom koju volite. Obilno premazati, jer će taj premaz u ovom slučaju imati funkciju ljepila koje će držati spirale.


Pomoću papira za pečenje umotati tijesto u roladu. Paziti da se spirale dodiruju, nije bitno ako poneka i pukne, samo je pridržite rukama i spojite sa ostatkom. Formiranu roladu maknuti sa papira i čvrsto je umotati prozirnom streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.

Paziti da rolada stoji na onom dijelu gdje se spirale završavaju, kako bi dobili lijep oblik.

Prije posluživanja roladu narezati na kriške, po želji preliti čokoladnim prelivoom i .... uživati u fantastičnom okusu :)



Primjedbe

Popularni postovi