PRHKE KIFLICE SA DŽEMOM OD TREŠANJA

Od svih prhkih kiflica koje sam probala, ove su  MOJ FAVORIT!

I tople i kad odstoje nekoliko dana - kiflice bez greške - SAVRŠENE!

Definitivno - preporučujem za probati, obavezno!



Sastojci:

500 gr brašna
250 gr putera
1 kesica suhog kvasca
1 dcl tople vode
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
2 žumanjka
naribana korica 1 limuna

šećer u prahu za posipanje
1 vanilin šećer

Nadjev:

domaći džem od trešanja (kod mene, a vi možete koristiti bilo koji drugi, ali što bolje ukuhan džem kako vam ne bi curio iz kiflica dok se budu pekle)

Rastopiti suhi kvasac u 1 dcl tople vode sa kašičicom šećera i brašna, dobro promiješati pa ostaviti na toplom mjestu da naraste.

U posebnoj posudi izmiješati brašno sa malo soli, dodati šećer i vanilin šećer, žumanjke, omekšali puter izrezan na listiće, naribanu limunovu koricu i na kraju dodati pripremljeni kvasac. Zamijesiti glatko tijesto, dobro ga izraditi rukama, oblikovati u valjak i isjeći na 6 dijelova.

Tijesto je vrlo lijepo i pogodno za oblikovanje, tako da ne mora odmarati.

Lopticu tijesta razvaljati što tanje, pa isjeći na 8 trouglova. Na svaki trougao staviti kašičicu čvrstog džema i  zamotati kiflicu.



Kiflice motati tako da preko džema savijete kraj trougla a onda lagano sa strana prema unutra savijete i pritisnete blago prstima, tako ćete upakovati džem da ne curi. Onda normalno zarolate kiflicu.

Redati kiflice u papirom ili alu folijom obložen pleh. Postupak ponoviti sa preostalih 6 komada tijesta tako da ćete na kraju dobiti 48 kiflica.



Kiflice peći u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni 10-12 minuta, zavisno od rerne. Kad vam rubovi kiflica blago porumene, vadite ih - gotove su.



Izmiješati šećer u prahu sa vanilin šećerom pa pečene i tople kiflice obilno uvaljati u šećer u prahu.

Redati na tacnu i ostaviti da se potpuno ohlade.



Mogu se odmah grickati a mogu se i čuvati u kutiji oko 10-tak dana.

Uživajte :)








Primjedbe

Popularni postovi