TULUMBE

Ako ste tražili recept za savršene tulumbe, onda ste na pravom mjestu. Ove su definitivno najbolje tulumbe koje sam probala.

Bitno je da pratite postupak pripreme i jako ćete biti zadovoljne.

Od ove mjere izađe ih oko 35 komada.

Probajte i uživajte.



Sastojci za tijesto:

400 ml vode
prstohvat soli
2 kašičice šećera
100 ml  ulja
250 gr brašna
5 jaja "A" klase ili 4 jaja "S" klase

Sirup:

800 gr šećera
500 ml vode
sok 1 limuna

Moja preporuka je da prvo skuhate sirup, najbolje dan ranije jer mora biti baš hladan. Ako vam se žuri, skuhajte ga, ohladite na sobnoj temperaturi i stavite u frižider par sati.

U šerpu staviti šećer, preliti vodom, promiješati i staviti da provri. Kad prokuha ostavite da kuha oko 6 minuta, zatim dodajte sok limuna i sklonite sa ringle da se hladi.

Ukoliko volite jači sirup, možete staviti više šećera ili ga duže kuhati.

U šerpu sipati vodu, ulje, so i šećer da provri. Skloniti sa ringle i sipati brašno pa drvenom kuhačom miješati dok dobijete sjajnu loptu tijesta. To traje oko 1-2 minuta. Ostaviti sa strane 10-tak minuta da se prohladi.

Viljuškom umutiti jaja i dodati u prohlađeno tijesto. Mikserom sa spiralnim nastavcima miksati da se smjesa fino sjedini. U početku će vam se pojaviti gomilice tijesta, ali ne brinite, sve će se fino izmiksati. Na kraju ćete imati ljepljivo i kompaktno tijesto.

U dublju tavu sipati ulje (mora biti duboka masnoća, ja sam pržila na 1 litar ulja u tavi prečnika 28 cm). Napunite špric za tulumbe smjesom i u hladno ulje istisnite tulumbe dužine 10 cm, sa razmakom između jer će tokom prženja fino narasti. U jednoj turi sam pekla 10 tulumbi.

Staviti tavu sa hladnim uljem i tulumbama na ringlu i uključiti na srednju temperaturu, kod mene je to na br. 2. Ostaviti da se lagano zagrijava i da se prže. U početku će se tulumbe same okretati, a poslije ih povremeno i vi okrenite. Kad dobiju lijepu zlatnu boju i u urezima - gotove su. Ispržene tulumbe vaditi šupljikavom kašikom, potapati u hladan sirup i ostaviti da stoje dok slijedeća tura ne bude ispržena.

Jako je bitno slijedeće: nakon što ste ispržili turu tulumbi, isključite ringlu i ostavite tavu sa strane da se ulje ohladi 10-tak minuta. Tada istisnite slijedeću turu i stavite na ringlu koju tek tada ponovo uključite na br. 2 i pržite.

Nakon što su prve tulumbe odstajale u sirupu i gotove su slijedeće, izvadite ih u pleh, pa stavite tek ispržene i postupak ponavljajte dok imate tijesta.

Na kraju tulumbe zalijte preostalim sirupom, pokrijte folijom i ostavite u frižider da se dobro ohlade.



A onda uživajte u fantastičnom kolaču.



Presjek:





Svoj recept nadopunjavam i jako finim receptom moje FB prijateljice Redžibe Boloban Alibegović, pa možete probati i ovu verziju, a ovo je i slika njene pripreme:


Sastojci za tijesto:

400 ml vode
100 ml ulja
prstohvat soli
300 gr brašna
1/2 praška za pecivo
4 veća ili 5 manjih jaja

Zaljev:

1 kg šećera
500 ml vode
5-6 tankih kriški limuna

Prvo pripremiti zaljev, tako što će se šećer, voda i kriške limuna prokuhati, ne kuhati previše, čim se počnu stvarati mjehurići skloniti sa šporeta i potpuno ohladiti.

Za tijesto vodu, ulje i prstohvat soli staviti da prokuha. Prosijano brašno i pomiješano sa praškom za pecivo ukuhati u prokuhanu vodu i ulje, promiješati kao puru da se formira lopta tijesta.
Ne smije biti grudvica.
Ostaviti da se malo ohladi, tek toliko da se može ručno raditi tijesto.
Jaja dodavati jedno po jedno i mijesiti da se fino izjednači. Kad ste sve to fino uradili, šerpu pokriti folijom i ostaviti da odstoji oko pola sata.

U dublju šerpu sipati malo manje od litar ulja, pustiti da se malo umlači, a vi već punite špricu sa tijestom.
U mlako ulje istiskivati tulumbe, pa malo pojačati temperaturu da se prže. Kad fino porumene sa svih strana i dobiju zlatnu boju rešetkastom kašikom vaditi i potapati u hladan zaljev, ulje skloniti sa ringle, puniti špric za slijedeću turu, za to vrijeme će se i ulje malo ohladiti a tako i treba, pa ponovo istiskivati tulumbe i vratiti šerpu na ringlu.

Tulumbe koje stoje u agdi povremeno okrenuti dok se isprži slijedeća tura.

Kad je slijedeća tura gotova, vaditi iz agde odstajale tulumbe i redati ih u veliki pleh. Postupak ponavljati dok se sva smjesa ne potroši.

Ostatak agde preliti preko tulumbi u plehu, rashladiti ih i servirati.

Kako moja prijateljica kaže, po ovom receptu, ne mogu da ne uspiju.

Hvala Redžiba od srca!!!!



Primjedbe

Popularni postovi