CHERRY PIE

Višnje su moja slabost. U kojoj god kombinaciji bile - prosto su savršene.

Ova pita od višanja je tako sočna i fina da je jednostavno morate probati. Tijesto je prhko, mekano i topi se u ustima. Nadjev od bjelanjaka i vanilije sa višnjama preko - savršena harmonija kiselkasto-slatkog okusa.

Uživajte u savršenom vanila-višnjastom okusu :)


Sastojci za tijesto:

300 gr brašna
200 gr putera
1 prašak za pecivo
70 gr šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
2 kašike pavlake
5 žumanjaka

Nadjev:

5 bjelanjaka
150 gr šećera
2 kesice praha za puding od vanilije
6 kašika ulja
1 kašičica ekstrakta vanilije
500 gr višanja (mogu zaleđene višnje, a isto tako možete staviti svoje omiljeno voće - maline, jagode, borovnice, kupine)

+

šećer u prahu za posipanje

Prosijati brašno sa praškom za pecivo. Dodati šećer i na listiće izrezan hladan puter. Utrljati puter u brašno da dobijete mrvice. U smjesu dodati žumanjke, pavlaku i vaniliju. Na brzinu umijesiti glatko tijesto, po potrebi možete dodati još vrlo malo brašna, ali ne pretjerujte, ne smije biti pretvrdo.

Podijeliti na 2 dijela (veći i manji dio), veći dio zamotati u streč foliju i ostaviti u frižider na 30 miinuta. Manji dio tijesta podijeliti na 2 loptice i odvojeno zamotati u streč foliju, a zatim ih staviti u zamrzivač.

Kad je odstajalo tijesto, izvadite veći dio tijesta na pobrašnjen sto, provjerite tijesto u zamrivaču - ako se dobro stvrdnulo, prebacite ga dole u frižider. Tijesto razvaljati na pek papiru veličine pleha (moj je bio 33 x 23 cm) i zajedno sa papirom staviti u pleh. Po potrebi fino potapkajte rukama.


Tek sada pripremite nadjev.

Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg, postepeno dodavati šećer i vaniliju, neprestano miksati. Kad ste dobili čvrst šlag, prah za puding prosijte na pripremljeni snijeg i lagano špatulom izmiješajte da nema grudvica. Dodati ulje i opet lagano promiješati.

Smjesu rasporediti po pripremljenom tijestu.
Odozgo poredajte višnje.



Sad izvadite jednu lopticu tijesta iz frižidera i narendajte je preko višanja. Podijelila sam tijesto na dvije manje loptice da se ne bi zagrijavale od ruke dok rendate, ovako je lakše. Ako vam ostane komadića tijesta u ruci koji se ne daju izrendati, samo ih usitnite rukama i pospite po piti.


Rerna mora biti zagrijana na 180 stepeni.

Pitu stavite da se peče prvih 15 minuta na 180 stepeni, zatim smanjite temperaturu na 150-160 stepeni i pecite narednih 15 minuta, potom isključite rernu i ostavite pitu u rerni još 15 minuta.

Izvadite i rerne i ostavite da se dobro ohladi, a onda je pospite šećerom u prahu, isjecite i poslužite.












Primjedbe

Popularni postovi