RAŽENA TROKUT PECIVA SA ORASIMA I SJEMENKAMA

Fantastično ukusna i zdrava peciva, ideja za fin doručak ili večeru... Uz sve vrste namaza i slanih i slatkih, kao i uz razne nareske... :)


Sastojci:

450 gr raženog brašna
350 gr integralnog brašna
100 gr bijelog brašna
15 gr suhog kvasca
50 gr sjemenki suncokreta
50 gr jezgre oraha koju treba isjeckati
50 gr sjemenki lana
50 gr mljevenog lana
50 gr susama
12 gr šećera
25 gr soli
750-800 ml mlake vode (po potrebi i zavisi od brašna)

+

šaka zobenih pahuljica
sjemenke susama i lana za posipanje

Sve vrste brašna staviti u posudu i dobro izmiješati, zatim dodati sjemenke, isjeckane orahe, so, šećer, suhi kvasac i dobro izmješati rukama da se sastojci fino rasporede. Polako dodavati vodu i miksati mikserom sa spiralnim nastavcima za tijesto 15-tak minuta da se dobije kompaktna masa. staviti u plastičnu posudu, pokriti streč folijom a zatim i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu da odstoji oko sat vremena.

Kada se tijesto diglo, prebaciti ga na pobrašnjenu podlogu, premjesiti dobro rukama i oklagijom razvaljati na pravougaonik debljine 1 cm. Isjeći na 4 kvadrata, a zatim svaki kvadrat prepoloviti tako da dobijete 8 trokuta. Trokuti su srednje veličine, nisu tako mali, a vi možete raditi i manje ako tako više volite.

Pleh prekriti pek papirom, pa redati trokute u pleh sa razmakom između da se ne bi dodirivali kada narastu u rerni.

Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da još jednom fino narastu. Kod mene stoje još oko pola sata, taman dok se rerna zagrije na 180 stepeni.

Kad su peciva fino nadošla i rerna se zagrijala, svako pecivo premazati mlakom vodom i posuti sjemenkama susama, lana i zobenim pahuljicama.

Staviti trokute da se peku oko 20-tak minuta, po potrebi smanjiti temperaturu na pola vremena pečenja.

Ispečena peciva pokriti čistom kuhinjskom krpom da malo odstoje, a zatim poslužiti.








Primjedbe

Popularni postovi