SLATKI LISNATI CIMET HLJEB

Ako volite cimet - ovo morate probati. Tako jednostavno, a i par sati nakon što sam ga ispekla - miriše cijela kuća. Kad ga jednom probate, sigurna sam da ćete ga raditi vrlo često.

Pa izvolite :)

NAPOMINJEM da je tijesto fantastično! Odlično i za sve vrste štrudli, pa i za krofne, samo uduplajte sastojke :)



370 gr oštrog brašna
30 gr šećera
1 kesica suhog kvasca
1/2 kašičice soli
60 gr putera
80 ml mlijeka
60 ml vode
2 jaja sobne temperature
1 kašičica ekstrakta vanile

Nadjev:

200 gr šećera
3 kašičice mljevenog cimeta
1 kašičica mljevenog muškatnog oraščića
60 gr putera

U posudi izmiješati brašno, suhi kvasac, šećer (količina za tijesto) i germu.
U šerpi istopiti puter sa mlijekom. Skloniti sa ringle i dodati vodu i ekstrakt vanilije. Ostaviti da se malo prohladi, pa sipati u brašno. Mutiti mikserom sa spiralnim nastavcima da se smjesa poveže. Jaja viljuškom umutiti pa dodati u smjesu i dalje miksati da smjesa postane kompaktna. Dobit ćete mekano i malo ljepljivo tijesto, ali to je to. Premazati ga uljem, pokriti streč folijom, zatim krpom i ostaviti na toplom mjestu oko 1 sat.

Za to vrijeme smjesa će narasti više nego duplo.

Na par kašika brašna istresti nadošlo tijesto i razvaljati ga oklagijom u oblik pravougaonika debljine 0,5 cm.

Duguljastu modlu za hljeb obložiti pek papirom.

U šerpici otopiti puter.

Razvaljano tijesto premazati cijelom količinom rastopljenog putera.


Izmiješati šećer, cimet i muškatni oraščić pa posuti ravnomjerno po premazanom puteru.


Isjeći tijesto na 6 uzdužnih traka.

Zatim trake redati jednu preko druge. Ne brinite ako vam spadne malo šećera sa strane.

Kad ste dobili jednu visoku traku, isjecite je poprečno na 6 kocki.


Sad te kocke redati uzdužno u pripremljeni kalup jednu do druge, a između slobodno posipajte šećer koji vam je spao prilikom formiranja traka.

Kad ste sve fino smjestili u kalup, pokrijte hljeb krpom i ostavite da odstoji još oko pola sata. Za to vrijeme uključite rernu na 180 stepeni.



Kada je hljeb fino narastao stavite ga peći. Moj savjet je da ga pečete na donjoj rešetki, jer bude visok, pa da vam ne bi preplanuo po vrhu ili čak dohvatio grijače.

Pecite tako prvih 15 minuta,  zatim ga pokrijte komadom pek papira, po potrebi i smanjite malo temperaturu i pecite još 15-20 minuta. Najbolje poznajete vašu rernu pa vrijeme pečenja prilagodite tome, jer se zna desiti da ostane sirov unutra, pa je bolje smanjiti temperaturu i malo duže peći, za svaki slučaj.


Ispečen kruh ostavite u modli oko 5 minuta, a zatim ga prevrnite na pladanj za posluživanje i skinite papir. Kako vidite na slici dobit ćete fini karamel koji se sam formira prilikom pečenja. Ne mogu vam prenijeti kakav je to miris! Nešto fantastično!

Kad se malo prohladi, otkidajte list po list i uživajte u savršenoj mekoći unutrašnjosti i finoj spoljašnjoj hrskavosti. Uglavnom se pojede još dok je topao, a ako vam koji komad i ostane, bit će fin i kad se ohladi, ne brinite :)

Uživajte :)








Primjedbe

Popularni postovi