BAKLAVA

Baklava je baklava - nekako je smatramo kraljicom kolača, a obavezna je za Bajramske praznike... Kod nas u Bosni nema nekih pravila, tako da je baklava uglavnom na trpezi i za Božićne, Uskršnje i bilo koje druge praznike i naravno...uvijek dobrodošla na stolu :)

Svi je pripremaju na sličan način, a ovo je moj. Ne pravim tirit, jer po meni prava baklava je ona u koju idu isključivo orasi. I još nešto - ne ukuhavam agdu toliko da se razvlači, niti volim prejak zaljev, tako da je moja u blažoj varijanti i bude taman kako treba.... Probajte i ovaj način :) Dopast će vam se!


Pleh je pravougaoni dimenzija 38 x 22 cm!

Sastojci za ovako visoku baklavu i bogatu recept je slijedeći:

1 kg jufke
1 kg oraha
150 gr šećera

250 gr putera
100  ml ulja

Agda:

1 kg šećera
voda - sipati je preko šećera i da prelazi šećer u visini 2 prsta
1 limun


Orahe pola isjeckati, a pola samljeti.
Jufke isjeći po mjeri pleha, tako da označite veličinu tepsiju i tako isječete kore. Preostale dijelove (ostatke kore) ćete slagati i iskoristiti. Isječene kore u veličini tepsije prebrojte, trebaju vam 3 čitave kore za dno i 3 čitave kore za vrh baklave, ostale komade možete redati između filova.

Puter sa uljem istopiti na laganoj vatri.

U pleh staviti tri kore (koje ste izrezali u veličini pleha), a između kora premazati puterom, na treću koru staviti malo mljevenih-malo sjeckanih oraha, posuti sa malo šećera i pokapati masnoćom. Vodite računa da fil ravnomjerno rasporedite i da bude isti u svakom sloju.

Na orahe idu 2 kore, svaka se prska masnoćom, pa onda fil, pa 2 kore, pa fil, s tim da one komadiće koji su vam ostali slobodno poredate između fila. Na vrh obavezno idu 3 čitave kore, između poprskane masnoćom. Gornju koru premažite kistom rastopljenim puterom. Baklavu zatim isjeći oštrim nožem na željene komade.




Rernu zagrijati na 180 stepeni. Isječenu baklavu poprskati otopljenim puterom i peći prvih 15 minuta na 180 stepeni da dobije lijepu rumenu boju, zatim temperaturu smanjite na 140 stepeni i nastavite peći još cca 45 minuta. Ako se bojite da vam ne izgori ili previše ne porumeni, pokrijte je aluminijskom folijom, ali se mora peći otprilike sat vremena, tačnije više se suši nego peče.

Ispečenu izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi, a vi pripremite agdu.





Sipati šećer u šerpu, pokriti ga vodom u visini 2 prsta i dodati sok jednog limuna pa stavite kuhati. Od momenta kad proključa kuhati 10 minuta ako ne volite onaj gusti i ljepljivi zaljev, to će biti dovoljno, ako volite gust zaljev koji se razvlači među prstima, kuhajte oko 15-20 minuta.

Vruć zaljev pomoću kutlače preliti preko hladne baklave, sipati po rezovima i da ne bi došlo do dizanja gornje kore, odmah nakon zaljevanja pritisnite baklavu nekom tepsijom koja može stati u tepsiju u kojoj je baklava. Ostavite najviše 10 minuta i maknite tepsiju. Duže od toga nemojte držati pokriveno jer će vam baklava potpariti i promijeniti boju.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda možete staviti u frižider.
Najbolja je kad se konzumira 12 sati nakon što ste je zalili.

Uživajte u ovoj savršenoj poslastici :)






Primjedbe

Popularni postovi