SLATKA LISNATA CIMET POGAČA

Danas sam u gostima imala divnu prijateljicu i odlučila sam da zaobiđem kliše i napravim neki standardni kolač, pa sam je iznenadila ovom divnom pogačom, a znam da obožavam cimet, kao i ja!

Oduševila se prvo izgledom, a kad je zagrizla samo se čulo "mmmmm"... fantastično mirisna, mekana i jako ukusna.

Možda izgleda komplikovano, ali nije, potrudila sam se slikama predstaviti postupak pripreme, pa ako vam se dopada, probajte i vi :)



Sastojci za tijesto - mjera je čaša od 2,5 dcl:

3/4 čaše mlakog mlijeka
1 kašičica šećera
1 kesica suhog kvasca

500 gr brašna
1 jaje
1/4 čaše mlake vode
1/4 istopljenog putera
3 kašike šećera
1 kašika ekstrakta vanile
malo soli

Za posipanje:

3 kašike šećera
nekoliko kašika otopljenog putera
3 čajne kašike cimeta

+

šećer u prahu
i par kašika otopljenog putera za premaz pečene pogače

U mlako mlijeko potopiti kvasac i dodati kašičicu šećera pa ostaviti da nadođe.

U brašno dodati šećer i so. Razmutiti jaje zajedno sa istopljenim puterom, vanilom i mlakom vodom.

U brašno dodati mlijeko sa kvascem i umućeno jaje, pa umijesiti rukama glatko tijesto.
Dobro ga izraditi rukama i pokriveno ostaviti na toplom mjestu da se masa udupla.


Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto. Premjesiti ga rukama i oblikovati u valjak. Odrezati jednu manju lopticu tijesta (ostaviti sa strane), a ostatak podijeliti na 4 jednake loptice (prikaz na slici gore).

Razvaljati prvu jufku oklagijom u prečnik 30 cm. Premazati otopljenim puterom, posuti šećerom i cimetom. Razvaljati drugu jufku, pa staviti preko prve, opet premazati puterom, posuti šećerom i cimetom. Isto uraditi sa trećom jufkom, ponoviti postupak sa posipanjem, četvrtu jufku staviti na vrh i nju ne premazivati.

Oštrim nožem isjeći tijesto na 8 jednakih dijelova.



Svaki trougao kroz sredinu zarezati nožem, kako je prikazano na slici gore. Kad ste to uradili na svim trouglovima, vrh trougla provući kroz zarez  vratiti tijesto u prvobitni položaj. Uraditi to na svim komadima tijesta.

E sad dolazi na red spajanje krajeva trouglova, a to je jednostavno - kako se vidi na slici samo podići krajeve i gore pritisnuti prstima.



U nauljen pleh prečnika 30 cm redati pripremljene trouglove kao na slici.

Od male jufke koju ste ostavili sa strane, razvaljati duži i tanji valjak, zamotati u spiralu i staviti u centar pogače.

Rernu zagrijati na 175 stepeni.

Pogaču ostaviti tek toliko da se rerna zagrije. Peći oko 20-25 minuta da lijepo porumeni (nikako je nemojte prepeći).

Ispečenu pogaču odmah nakon vađenja iz rerne premazati otopljenim puterom i ostaviti da se ohladi.



Kad se ohladi posuti je šećerom u prahu i poslužiti.




Nadam se da se i na slikama vidi koliko je mekana... diše :)




Primjedbe

Popularni postovi