"BOUNTY" ČOKOLADICE - HOMEMADE

Šta da kažem za ove čokoladice?

Kokos i čokolada je spoj koji nema greške. Uvijek sam obožavala ove čokoladice i prvi put se odvažila da ih probam napraviti. Rezultat - PREZADOVOLJNA SAM!

Djeca kažu da su bolje i od originala, a ja im vjerujem :)

Skroz jednostavna priprema, tako da nema opravdanja da ih ne probate napraviti :)

Napominjem da od ove mjere izađe 21 čokoladica, visina im je oko 1,5 cm, možete raditi i tanje u malo većem plehu, možete ih sjeći na kvadratiće kao minjone, sve u svemu - odlična stvar!

Kokos smjesa je tako ukusna i fina, da ću sa njom puniti i praline nekom prilikom, naravno prepoloviti sastojke i to će biti to!

Pa da krenemo u ovu kokos avanturu:



Sastojci:


  • 1 dcl slatkog vrhnja (za šlag - biljno)
  • 250 gr margarina za kreme (sa okusom slatkog vrhnja) - a može i obični stoni margarin
  • 300 gr šećera
  • 250 gr kokosovog brašna
Glazura:

  • 200 gr tamne čokolade (po želji možete koristiti i mliječnu)
  • 80 gr margarina

U šerpu staviti šećer, margarin i slatko vrhnje, pa zagrijavati na srednje jakoj temperaturi da se sve fino otopi. Kad se sastojci istope, pojačati temperaturu da smjesa prokuha.

Skloniti sa ringle i umiješati kokosovo brašno, pa kašikom sve dobro izmješati.

Četvrtasti kalup promjera 20 x 20 cm obložiti papirom (papir potopite vodom i zgužvajte ga u šaci, zatim ocijedite - tako će se dati fino staviti u kalup).

Vruću smjesu izliti u kalup na papir i kašikom fino poravnati da svuda bude iste debljine.

Staviti smjesu u frižider oko 1,5 do 2 sata da se fino stvrdne.

Kad se fino stvrdnula smjesa, izvaditi je zajedno sa papirom na dasku za rezanje i izrezati na pravougaonike. Kao što sam u uvodu rekla - kod mene je ispala 21 čokoladica, a vi možete sjeći u kvadratiće pa raditi kao minjone i slagati poslije u papirne korpice.

Izgleda ovako:




E kad ste isjekli na komade, ponovo vratite u frižider, dok pripremite glazuru.

Za glazuru oko 170 grama čokolade izlomite, dodajte margarin i sve skupa na pari ili na skroz slaboj temperaturi uz stalno miješanje otopite da bude glatko, bez grudvica. Ostatak od 30 grama ćete upotrijebiti za dodatnu dekoraciju.

Kad je glazura kompaktna i fine guste konzistencije, izvadite smjesu iz frižidera i poredajte čokoladice na čist pek papir.

Kašikom prelijevajte svaku čokoladicu posebno, pa se potrudite da dio čokolade koja se cijedi podignete kašičicom i obložite i spoljne strane.

Ostavite na sobnoj temperaturi da se čokolada stisne, kod mene je to trajalo oko 20-tak minuta.

Sad u maloj šerpici otopite preostalih 30 grama čokolade sa malim komadićem margarina, istopljeno stavite u kesu za zamrzivač, kojoj odsječete vrh (što manji da vam linije budu tanje) i preko čokoladica poprečno radite dekoraciju. Za ovo možete koristiti i bijelu čokoladu pa će biti još dekorativnije i ljepše.


Ostavite na sobnoj temperaturi da se i dodatna glazura stisne. Kad je sve to gotovo, oštrim nožem odsjecite ostatke glazure da vam čokoladice imaju fin i ravan oblik.

To bi bilo sve :)










I naravno presjek :)))




Primjedbe

Popularni postovi