ĆUFTETE U SOSU OD POVRĆA

Volimmmm i uvijek dobro dođu. Sočne i jako ukusne.

Uz dodatak povrća fantastičan ručak, vrlo gust i ukusan umak, paše uz sve...riža, tjestenina, pire, kuhani ili restovani krompir, a možete ovako kao ja danas - uz heljdinu maslenu pogaču. Prilog nije ni trebao. Divno se natopila sosom i ručak je bio za - 10!



Sastojci za ćuftete:

500 gr mljevene junetine
1 glavica crvenog luka
3 režnja bijelog luka
2 kašike prezle
1 jaje
vegeta
so
biber
sitno sjeckan svježi peršun
sredina 1 kriške hljeba prethodno natopljena u mlijeku i ocijeđena

Sos od povrća - sastojci:

2 kašike ulja
1 tikvica
nekoliko cvjetova karfiola
nekoliko cvjetova brokolija
2 mrkve
1 glavica crvenog luka
3-4 režnja bijelog luka
2 kašike paradajz pirea
200 gr šampinjona
sitno sjeckan peršun
suhi vlasac
vegeta
biber
origano

Sve sastojke dobro izmješati, pa formirati loptice veličine većeg oraha. Svaku lopticu uvaljati u brašno i redati na tacnu.



Na vrlo malo zagrijanog ulja propržiti ćuftete samo da dobiju lijepu rumenu boju okolo (unutra ne trebaju biti pržene jer će se kuhati). Kad vam lijepo porumene izvadite ih na tanjir i ostavite sa strane.


U šerpu staviti ulje, pa kad se zagrije propržiti sitno s jeckan crveni i bijeli luk. Kad postane staklast, dodati isječene tikvice, cvjetove brokolija i karfiola, mrkvu, gljive isječene na četvrtine, pa doliti vode toliko da prekrije povrće. Kad počne fino da kuha dodati i sos paradajz, pa nakon nekoliko minuta poredati propržete ćuftete.

Doliti vode da prekrije ćufte i kuhati na laganoj vatri oko sat do sat i 15 minuta. Po potrebi doliti još malo vode, ali kuhati da se sos fino poveže i dobije svoju gustinu. Ne treba ga ničim dodatno zgušnjavati.


U gotov sos dodati suhe začine i posuti sitno sjeckanim svježim peršunom.

Servirati uz prilog po želji.

Prijatno :)







Primjedbe

Popularni postovi