PITA OD SIRA SA PEČENIM JUFKAMA (MLINCIMA)

Ne znam za vas, ali ja jako volim praviti mlince. Nekako pašu uz mnogo toga, jako su ukusni, a prije svega jednostavne i brze pripreme.

Danas sam ih iskoristila za pitu od sira, a pravim duplu mjeru tako da mi pola njih ostane za neki drugi put i neko drugo jelo.

U receptu ću navesti mjeru za jedan ručak (4 osobe), a vi prilagodite svojim potrebama.



Mlince možete peći u teflon tavi bez ulja, na obrnutoj strani pleha u rerni ili na ringli (što ja ne radim, jer treba čistiti ringlu :D).

Za cca 9 mlinaca prečnika 20 cm potrebno je:

300 gr brašna
mala čajna kašičica soli (ravna)
2 dcl tople vode
1 jaje ako želite (ja ne stavljam)

Nadjev od sira:

500 gr mladog sira
so
3 bjelanjka (ili 3 cijela jaja)


Brašno prosijati, posoliti, uliti mlaku vodu pa rukom mijesiti da se sve fino poveže u jednu glatku smjesu.
Mijesiti oko 5 minuta, formirati lopticu tijesta, pokriti krpom i ostaviti da odmori 15-20 minuta.
U principu tijesto vam ne mora odmarati, ali iz mog iskustva ću reći, da su mlinci ljepši ako tijesto odstoji, jer dobije fine mjehuriće.

Nakon što je tijesto odstajalo istresti tijesto na pobrašnjen sto, podijeliti ga na 9 manjih loptica, pa svaku lopticu oklagijom razvaljati u tanki mlinac cca 20-tak cm prečnika.
Nemojte stavljati jedan na drugi da se ne zalijepe.

Zagrijati teflon tavu, mlinac otresti od viška brašna i peći ga u tavi sa svake strane dok dobije fine mjehuriće i smeđe tačkice. Otprilike vam je dovoljno 15 sekundi sa svake strane.

Ako se odlučite da ih pečete u rerni, rernu zagrijte na 230 stepeni, pa na zagrijanu tepsiju (poleđinu) staviti mlince da se peku dok ne porumene sa obje strane.

Ispečene mlince redajte na kuhinjsku krpu jedan do drugog (ne jedan preko drugog). Ohlađene natrgajte na komade, prelijte slanom ključalom vodom i ostavite 2 minute, a zatim ih ocijedite. Ako ih želite pripremiti kao prilog - samo ih prelijte masnoćom od pečenog mesa, promiješajte i poslužite toplo.

Ako kao ja, pravite pitu, radite ovako:

Poredati u manji nauljen pleh jedan red mlinaca, pa preko toga rasporedite dio fila od sira, pa red mlinaca i sve tako dok ne potrošite sastojke.

Stavite peći u rernu zagrijanu na 190 stepeni i pecite dok lijepo porumene. Pred kraj pečenja izvadite pitu prelijte mlijekom i vratite u rernu još 3-4 minute.

Servirati toplu uz kiselo mlijeko ili sezonsku salatu.

Dobar tek :)







Primjedbe

Popularni postovi