utorak, 10. lipnja 2014.

KOLAČ SA KAJSIJAMA

Ako volite voćne kolače sa finim mekanim biskvitom, onda probajte ovaj jednostavan, a tako fin kolač. Kajsije mu daju onu finu kiselost, biskvit je divno mekan, nije suh...kolač po mjeri :)




Mjera je čaša od 2 dcl!


Sastojci:


  • 2 jaja
  • 1,5 čaša šećera
  • 2 čaše brašna
  • 1 dcl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 čaša jogurta ili pavlake
  • 500 gr kajsija
  • šećer u prahu
  • vanilin šećer
Pekla sam u manjem plehu dimenzija 20x20 cm, pa mjere prilagodite svojim potrebama.

Kajsije operite, očistite od košpica i narezite na kriške.

Dobro izmiksati jaja, pa dodati šećer i nastaviti miksati dok se smjesa udupla i postane kremasta.
U smjesu dodati jogurt i ulje, izmiksati, a na kraju umiješati žicom brašno pomiješano sa praškom za pecivo. 
Sjediniti fino smjesu i polovinu smjese izliti u nauljen i pobrašnjen pleh.

Staviti u rernu zagrijanu na 175 stepeni da se peče 7 minuta.

Izvaditi kolač iz rerne, poredati kriške kajsija i preliti drugim dijelom smjese.

Vratiti u rernu i nastaviti peći još oko 30 minuta.



Vruć kolač posuti mješavinom šećera u prahu i vanilin šećera, ohladiti, sjeći na kocke i uz šolju kafe uživati :)


Po želji dio brašna možete zamijeniti kakaom u prahu ili raditi jedan dio smjese svijetli, a drugi tamni. Također ga možete praviti sa bilo kojim sezonskim voćem.










Nema komentara:

Objavi komentar