subota, 21. lipnja 2014.

PILAV SA ZAČINJENIM PILEĆIM KRILIMA

Uvijek dobar ručak. Može se koristiti i pileći batak i zabatak, pileći file, a ja sam se danas odlučila za začinjena pileća krila i sve je bilo super.

Uz sezonsku salatu - odličan ručak.




Sastojci:


  • 1 kg pilećih krila
  • 1 kašičica mljevenog đumbira
  • 1 kašičica chilly-a
  • 1 kašičica suhog peršuna
  • 1 kašičica bijelog luka u granulama
  • 1 čajna kašika mljevene crvene paprike
  • vegeta
  • biber
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 200 gr riže
  • 6 dcl pilećeg temeljca

Pileća krila očistiti. U posudi pomiješati maslinovo ulje, đumbir, chilly, suhi peršun, bijeli luk u granulama, vegetu, biber i mljevenu crvenu papriku.

U smjesu staviti pileća krila i dobro rukom promiješati da se meso obloži sa svih strana, pa ostaviti u frižider da odstoji oko sat vremena.

Rižu oprati i ocijediti u cjediljci.

U pleh za pečenje poredati opranu i ocijeđenu rižu, odozgo poredati začinjena pileća krila, preliti ostatkom smjese, pa u ugao pleha sipati pileći temeljac (ovo iz razloga da se ne isperu začini sa mesa). Staviti sve u rernu zagrijanu na 180 stepeni i peći oko 30 minuta, dok sva tečnost ukuha i jelo fino porumeni.




Po potrebi, ukoliko vam riža nije dovoljno kuhana, doliti još sasvim malo tople vode.

Servirati toplo uz salatu.

Prijatno :)







Nema komentara:

Objavi komentar