ponedjeljak, 9. lipnja 2014.

SLATKO OD JAGODA

Mislila sam napraviti džem od jagoda, a onda su moji ukućani izglasali da se pravi slatko. Dobra stvar slatka od jagoda je što zaista ima široku primjenu - kao preliv za sladolede, preliv za kolače, palačinke, a sirup je uz dodatak vode i kockice leda - savršeno osvježenje.

Ukoliko želite napraviti džem od jagoda, ukuhavajte bar 30-tak minuta, jagode usitnite na manje komadiće, a ako želite marmeladu, kad se jagode skuhaju prođite kroz njih štapnim mikserom i ukuhajte do željene gustoće.



Sastojci:



  • 1 kg jagoda
  • 500 gr šećera (ako su jagode normalno slatke)
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 1 kašika ruma (po želji)

Jagode očistiti, oprati i dobro ocijediti.

Krupnije jagode prepolovite, a sitnije ostavite cijele.

U šerpu za kuhanje staviti red jagoda, posuti šećerom i vanilin šećerom, pa opet red jagoda, šećer i tako dok ne utrošite sastojke.

Poklopite šerpu i ostavite najmanje 3-4 sata da odstoje, najbolje preko noći, da jagode puste svoj sok.

Rernu uključiti na 70 stepeni i staviti čiste i suhe tegle da se steriliziraju. Ja stavim i poklopce.

Kad je sve odstajalo, uključiti ringlu na najjaču temperaturu i staviti šerpu sa jagodama. Jedan tanjirić od kafe stavite u zamrzivač (trebat će vam da provjerite gustinu slatka ili džema, ovisno šta pravite).

Kad počne da ključa, za slatko kuhajte oko 15 minuta, s tim kad počnu jagode da pjene, smanjite temperaturu na srednju i skidajte pjenu.



Nakon 15 minuta, izvadite tanjirić iz zamrzivača, stavite kašiku slatka, pa provjerite jeste li zadovoljni gustinom.

Ako je sve po vašem ukusu, na kraju umiješajte i rum.


Vruće slatko sipati u zagrijane tegle i odmah zavrnuti poklopce. Kad napunite sve tegle, okrenite ih naopako i neka tako odstoje 5 minuta.


Nakon toga ih ponovo vratite u prvobitni položaj i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Na taj način stvorit će se vakum i vaše slatko od jagoda se neće pokvariti.
Ja sam čuvala pola tegle od prošle godine i još uvijek je fantastično.

Uživajte u jednostavnoj pripremi ovog slatka, a i u fenomelanom okusu. Već sam navela kako ga i za šta možete koristiti, a na vama je da probate.



 Uz tostiran hljeb - savršen doručak:




Nema komentara:

Objavi komentar