ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA

Sezona je, pa trebamo iskoristiti ove divne zdrave plodove.
Moja mama je juče izrazila želju za štrudlom sa višnjama i ja sam joj danas ugodila. Iskreno, nisam ugodila samo njoj nego i sebi i još ponekom.

Štrudla je fantastična, malo hrskave korice i predivne mekane unutrašnjosti, sa nezaobilaznom kiselom notom koju daju višnje. Mi smo uživale, a već sutra možete uživati i vi.



Sastojci za tijesto:


  • 500 gr brašna
  • 2 jaja
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 dcl ulja
  • 2 dcl mlijeka
  • + mlaka voda količina po potrebi

Nadjev:


  • 600 gr višanja
  • 200 gr šećera
  • 2 kašike gustina
  • 1 vanilin šećer

+

šećer u prahu za posipanje



Prosijano brašno pomiješati sa suhim kvascem, pa dodati šećer, so, blago umućena jaja, ulje, mlijeko i mlake vode toliko da se zakuha srednje mekano tijesto. Moram reći da uvijek za kisela tijesta koristim mješavinu mlijeka i vode, jer je tijesto ljepše i sutradan se ne mrvi. Kad koristim samo mlijeko, tijesto bude divno prvi dan, ali drugi se jako puno mrvi i to se pretpostavljam nikom ne dopada.

Potkuhano tijesto zasjeći nožem unakrst, pa pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se udvostruči.



Dok tijesto nadolazi pripremite nadjev. Višnje operite, očistite od košpica, pospite šećerom i stavite na ringlu da prokuha. Kad počne kuhati, odstranite pjenu koja se pojavi na vrhu i kuhajte nekih 4-5 minuta, zatim umiješajte gustin, pa dobro promiješajte žicom da se ne stvore grudvice. Sklonite sa ringle, dodajte vanilin šećer, promiješajte i ostavite da se ohladi.

Ukoliko su višnje jako kisele, dodajte još šećera i obrnuto. Sve zavisi koliko slatko volite, ja sam stavila i manje šećera nego što treba, jer volimo onaj pravi kiselkasti okus višanja.

Nadošlo tijesto prebacite na pobrašnjen sto i blago premjesite. Podijelite na dva dijela.

Razvaljajte oklagijom prvi dio u pravougaoni oblik debljine 0,5 cm. 
Premažite polovinom pripremljenog nadjeva.



Zarolajte i formirajte štrudlu. Krajeve zalijepite prstima da vam nadjev ne bi curio prilikom pečenja, pa tako zalijepljen kraj podvijte ispod štrudle.

Formiranu štrudlu prebacite u nauljen pleh.

Isti postupak ponovite sa drugim dijelom tijesta. Štrudle zatim premažite kistom natopljenim u ulje i ostavite da odstoje dok se rerna zagrije na 180 stepeni.


Štrudle premazujem uljem jer dobiju finu hrskavu koricu, koja stajanjem omekša, ali definitivno ima fantastičan okus. Vi možete štrudle premazati i žumancem ili uopšte ne premazivati.

U rernu zagrijanu na 180 stepeni, staviti štrudle da se peku oko 30-tak minuta da dobiju lijepu rumenu boju.

Vruće pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohlade.

Prije rezanja pospite šećerom u prahu.







Primjedbe

Popularni postovi