utorak, 24. lipnja 2014.

ZAPEČENE HELJDINE PALAČINKE SA MLADIM SIROM

Nastojala sam i ove palačinke prilagoditi nekoj laganijoj varijanti, tako da ih nisam posipala ribanim sirom i slično, nego uradila preljev od jaja i mlijeka i stvarno su bile fine.

Odličan ručak u ljetnom periodu.



Sastojci za heljdine palačinke:


  • 120 gr heljdinog brašna
  • 120 gr pšeničnog brašna
  • 2 jaja
  • 1 kašičica soli
  • mineralna voda - količina po potrebi
  • 1 kašika ulja

Nadjev:

  • 600 gr mladog sira
  • so

Preljev:


  • 3 jaja
  • 1 dcl mlijeka
  • so


Izmutiti jaja, dodati so, ulje, obje vrste brašna, promiješati pa dodavati mineralne vode koliko je potrebno da se zamijesi smjesa za palačinke.
Ostaviti da odstoji 30-tak minuta, a zatim peći palačinke. Od ove mjere mi je izašlo 8 palačinaka.

Mladi sir posoliti i dobro viljuškom izgnječiti i izmješati. Po želji možete u smjesu dodati i feta sira, jaja, pavlake, ali ja sam htjela laganu varijantu.


Palačinke puniti nadjevom i motati kao sarme (i sa strana) da fil ne bi curio.

U nauljen pleh poredati zamotane palačinke.



Jaja dobro umutiti, pa dodati mlijeko i još malo izmiješati, posoliti po ukusu.
Preliti preko poredanih palačinki.



Staviti palačinke u rernu zagrijanu na 190 stepeni da se peku oko 15-tak minuta.


Također ako ne želite ovu manje kaloričnu varijantu, pospite palačinke ribanim sirom i vratite u rernu da se sir istopi.

Servirati toplo uz šolju jogurta ili sezonsku salatu. Po palačinkama možete rasporediti komadiće krem sira sa začinskim biljem.

Dobar tek!








Nema komentara:

Objavi komentar