subota, 30. kolovoza 2014.

KREMPITA (KREMŠNITA)

Još kao dijete obožavala sam krempite...kao da i sad u ustima osjećam taj predivni kremasti okus vanile koji mami na još. Prije svega dopadale su mi se više od šampite, jer nisu bile preslatke, nego baš onako taman - po mojoj mjeri.

Moram reći i da mi se nikada nisu dopadale kore od lisnatog tijesta koje obično svi koriste u izradi krempite. Moj odabir su uvijek domaće kore jer su fantastično mekane i predobro se uklapaju sa finim kremastim filom.

Ako ste i vi ljubitelj ove fine starinske kremaste poslastice, ali sa domaćim korama, evo recepta za vas:





Sastojci:



  • 8 jaja
  • 4 vrećice pudinga od vanile
  • 1 litar vode
  • 14 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 dcl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • šećer u prahu za posipanje
  • 1 vanilin šećer


Za koru - u posudi umutiti 7 žumanjaka i 1 cijelo jaje sa 6 kašika šećera. Dobro izmiksati da smjesa naraste i posvijetli. Potom dodati ulje, još miksati, pa na kraju dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i miksati na najmanjoj brzini vrlo kratko, samo da se smjesa poveže.

U pleh staviti pek papir. Peći ćete 2 kore, pa smjesu podijelite na dva dijela.
Prvi dio smjese izlijte u pleh na papir i pecite u rerni na 180 stepeni. Vrijeme pečenja ovisi od vaše rerne, ali peku se u principu vrlo kratko, jer nisu debele. Kad lijepo porumene gotove su. Pazite da vam ne izgore.

Prvu ispečenu koru izvaditi iz pleha, pa sipati drugi dio smjese i peći drugu koru.

Ispečenu prvu koru isjecite nožem na komade željene veličine - ja sam rezala u pravokutnike, a možete i u kocke.


Ispečenu drugu koru ostavite u plehu da se hladi.


U šerpu sipati litar vode, odvojiti 20-tak kašika. U posebnoj zdjelici izmiješati puding od vanile sa vodom da nema grudvica, a ostatak vode zakuhati. Skuhati puding.



Izmiksati 7 bjelanjaka sa 8 kašika šećera (ukoliko volite slađe dodajte još šećera, nama je ovo bilo taman), da bude čvrst snijeg.

U ulupane bjelanjke dodavati kašiku po kašiku vrućeg pudinga i neprestano miksati na najvećoj brzini dok ne utrošite sav puding. Kad smjesa postane vazdušasta i kad se sastojci fino povežu gotova je.

Izmiksani fil sipati preko kore u plehu.


Odozgo poredati izrezani dio kore.



Ostavite da se dobro ohladi. Sjeći između kocki.

Prije posluživanja obilno pospite šećerom u prahu koji ste zamirisali vanilin šećerom.



Sad možete uživati, zaista su odlične :)






Nema komentara:

Objavi komentar