nedjelja, 17. kolovoza 2014.

RAZLJEVAK OD TIKVE ILI TIKVENJAK

Moji ukućani tvrde da je bolji od pite tikvenice, pa probajte i uvjerite se i sami. Priprema je jednostavna, a ukus je identičan.

Uz šolju jogurta ili salatu - eto super ručka.






  • 1 tikva srednje veličine
  • 500-600 gr mladog sira
  • 1 čaša pavlake (180 ml)
  • 6 jaja
  • 6 kašika ulja
  • 10 punih kašika brašna
  • so
  • biber
  • 1 prašak za pecivo

Tikvu oguliti i isjeckati na sitne kockice.

U isjeckanu tikvu dodati mladi sir, pavlaku, jaja, ulje, brašno, so, prašak za pecivo i sve kuhačom sjediniti da dobijete finu gušću smjesu.

Pleh za pečenje (koristila sam veći pleh i dublji) premazati uljem pa staviti u rernu zagrijanu na 180 stepeni da se ugrije.

Na ugrijan pleh istresti smjesu (ovako vam se neće zalijepiti za dno) i poravnati fino kašikom, još malo pouljiti i staviti da se peče.

Peći oko 30-35 minuta (ovisno od rerne) da dobije lijepu, rumenu boju.




Izrezati na kocke i servirati uz kašiku pavlake, jogurt ili salatu.

Prijatno :)






Nema komentara:

Objavi komentar